OBS OBS OBS
Vinspalten kommer fortsättningsvis att ersättas av
MAT & DRYCK I LJUV FÖRENING
tips om en i tiden härlig kombination under måttot:
"det är både rättvist och rätt vist att välja rätt vin till rätt rätt"
Oktober 2011 i älgjaktstiden blir det:
VILTGRYTA (gärna på älg) med örter och kryddor
Vinet: Nr 2212 Reserve du Vieux Noir 2009 69:-
Cahors Sydfrankrike
Druva: Malbec
Mulliga Malbec resulterar här i ett mörkt och mustigt
rustikaliskt vin med en koncentration och smakrikedom
som är förvånansvärd (med tanke på priset).
Mörka bär typ blåbär/björnbär samsas fint med bakomliggande
toner av örter och ett litet stänk av sötlakrits.
Ett vin som fyller upp hela munhålan och med ett
eldigt långt avslut.
Ett värmande vin när höstkylan smyger sig på.
Olle Nordahl
www.oenologen.se
Olles Vinspalt november 2010 (favorit i repris)
November är alltid perfekta läget för
”vinernas Tarzan” SYRAH – SHIRAZ!
Eldiga mustigt rustika, kraftfulla viner med intensiv mörk fruktighet erinrande om blåbär och björnbär samt spännande inslag av peppar, rökta charkute
Syrah är i mitt tycke bästa vinvalet till höstens rustikaliska grytor, vilträtter och blodiga biffar.
Kraften och köttigheten i en rejäl Syrah kräver kraft och smakrikedom i maten.
Om vinet möter en bit oxe med trattissar och en pytt på rotsaker eller någon av våra traditionella vitlöksdoftande köttgrytor, gärna av vilt, smaksatta med lagerblad, timjan och rosmarin så reser sig gomseglen och gör vågen .
Vinet höjer smaken på rätten. Kött och tillbehör dämpar de mest aggresiva tonerna i vinet.
Druvan är mörkblå, nästan svart och resulterar oftast i alkoholrika, eldiga och mustiga viner med ett rejält bett och en pigg och livig syra(h).
Doft om smak blir som regel rejält koncentrerade med höga halter av tannin och mörk frukt.
”Malmtåget” Syrah förekommer ofta i ensamt majestät i norra Rhônedalen där den stortrivs i de magra jordarna på de brända kullarna kring Côte-Rotie, Hermitage och Cornas.
Ibland blandar producenterna här in ett par procent av den vita druvan Viognier för att dämpa kraften. I södra delarna av Rhône kring Châteauneuf-du-Pape och i Midi används Syrah i mindre proportioner ofta blandad med Grenache-dominerade viner. I Australien kallas druvan Shiraz och täcker 40% av vinodlad yta.
Här är den mera alldaglig och räknas som arbetshästen i rödvinsproduktionen.
Bra i ensamt majestät men också väl lämpad att paras med Cabernet Sauvignon.
Trots alkoholrika och färgstarka viner blir resultatet här i allmänhet mindre koncentrerade
och mera medelmåttiga viner med en bärig sötma och ett hint av eucalyptos/mint.
Undantag finnes och Nya Världen uppvisar några fullödiga ”djungelvrål” såsom Penfolds Grange från Australien och några viner från Sydafrika. Syrah förekommer även flitigt hos
nytänkare i Priorat (Spanien) samt i Portugal och på Sicilien.
Vad är det som är Typiskt är det är Karaktäristiskt?
Mörka nästan svartröda viner med tydligt kryddiga toner påminnande om nymald peppar, rökiga charkuterier,
tjära, tryffel, viol och ibland lite toner av bränt gummi eller cykelslang.
Smaken är eldig, tät och komplex.
Den intensiva frodiga fruktigheten och kryddkaraktären nästan biter sig fast i eftersmaken.
Syrah är i mitt tycke bästa vinvalet till höstens rustikaliska grytor, vilträtter och blodiga biffar.
Kraften och köttigheten i en rejäl Syrah kräver kraft och smakrikedom i maten.
Om vinet möter en bit oxe med trattissar och en pytt på rotsaker eller någon av våra traditionella vitlöksdoftande köttgrytor, gärna av vilt, smaksatta med lagerblad, timjan och rosmarin så reser sig gomseglen och gör vågen .
Vinet höjer smaken på rätten. Kött och tillbehör dämpar de mest aggresiva tonerna i vinet.
Druvan är mörkblå, nästan svart och resulterar oftast i alkoholrika, eldiga och mustiga viner med ett rejält bett och en pigg och livig syra(h).
Doft om smak blir som regel rejält koncentrerade med höga halter av tannin och mörk frukt.
”Malmtåget” Syrah förekommer ofta i ensamt majestät i norra Rhônedalen där den stortrivs i de magra jordarna på de brända kullarna kring Côte-Rotie, Hermitage och Cornas.
Ibland blandar producenterna här in ett par procent av den vita druvan Viognier för att dämpa kraften. I södra delarna av Rhône kring Châteauneuf-du-Pape och i Midi används Syrah i mindre proportioner ofta blandad med Grenache-dominerade viner. I Australien kallas druvan Shiraz och täcker 40% av vinodlad yta.
Här är den mera alldaglig och räknas som arbetshästen i rödvinsproduktionen.
Bra i ensamt majestät men också väl lämpad att paras med Cabernet Sauvignon.
Trots alkoholrika och färgstarka viner blir resultatet här i allmänhet mindre koncentrerade
och mera medelmåttiga viner med en bärig sötma och ett hint av eucalyptos/mint.
Undantag finnes och Nya Världen uppvisar några fullödiga ”djungelvrål” såsom Penfolds Grange från Australien och några viner från Sydafrika. Syrah förekommer även flitigt hos
nytänkare i Priorat (Spanien) samt i Portugal och på Sicilien.
Vad är det som är Typiskt är det är Karaktäristiskt?
Mörka nästan svartröda viner med tydligt kryddiga toner påminnande om nymald peppar, rökiga charkuterier,
tjära, tryffel, viol och ibland lite toner av bränt gummi eller cykelslang.
Smaken är eldig, tät och komplex.
Den intensiva frodiga fruktigheten och kryddkaraktären nästan biter sig fast i eftersmaken.
Syrah är i mitt tycke bästa vinvalet till höstens rustikaliska grytor, vilträtter och blodiga biffar.
Kraften och köttigheten i en rejäl Syrah kräver kraft och smakrikedom i maten.
Om vinet möter en bit oxe med trattissar och en pytt på rotsaker eller någon av våra traditionella vitlöksdoftande köttgrytor, gärna av vilt, smaksatta med lagerblad, timjan och rosmarin så reser sig gomseglen och gör vågen .
Vinet höjer smaken på rätten. Kött och tillbehör dämpar de mest aggresiva tonerna i vinet.
Druvan är mörkblå, nästan svart och resulterar oftast i alkoholrika, eldiga och mustiga viner med ett rejält bett och en pigg och livig syra(h).
Doft om smak blir som regel rejält koncentrerade med höga halter av tannin och mörk frukt.
”Malmtåget” Syrah förekommer ofta i ensamt majestät i norra Rhônedalen där den stortrivs i de magra jordarna på de brända kullarna kring Côte-Rotie, Hermitage och Cornas.
Ibland blandar producenterna här in ett par procent av den vita druvan Viognier för att dämpa kraften. I södra delarna av Rhône kring Châteauneuf-du-Pape och i Midi används Syrah i mindre proportioner ofta blandad med Grenache-dominerade viner. I Australien kallas druvan Shiraz och täcker 40% av vinodlad yta.
Här är den mera alldaglig och räknas som arbetshästen i rödvinsproduktionen.
Bra i ensamt majestät men också väl lämpad att paras med Cabernet Sauvignon.
Trots alkoholrika och färgstarka viner blir resultatet här i allmänhet mindre koncentrerade
och mera medelmåttiga viner med en bärig sötma och ett hint av eucalyptos/mint.
Undantag finnes och Nya Världen uppvisar några fullödiga ”djungelvrål” såsom Penfolds Grange från Australien och några viner från Sydafrika. Syrah förekommer även flitigt hos
nytänkare i Priorat (Spanien) samt i Portugal och på Sicilien.
Vad är det som är Typiskt är det är Karaktäristiskt?
Mörka nästan svartröda viner med tydligt kryddiga toner påminnande om nymald peppar, rökiga charkuterier,
tjära, tryffel, viol och ibland lite toner av bränt gummi eller cykelslang.
Smaken är eldig, tät och komplex.
Den intensiva frodiga fruktigheten och kryddkaraktären nästan biter sig fast i eftersmaken.
Just i år finns det ett fantastiskt utbud på viner gjorda på Syrah och Shiraz
Här nedan mina Tio Tuffa Tips från åtta olika länder på bra och gedigna
viner av denna vindruvornas tungviktare.
Poängbedömt med en* till max fem*
2134 Vistamar Sepia Reserva Syrah 2009, Chile 65:- **
29003 Letiza Syrah 2008 Sicilien 87:- ***